Kaas bevat niet altijd lactose

FODMAPP kaas

Het lactose gehalte van kaas kan sterk verschillend zijn naargelang het type kaas, de vorm (vb. geitenkaas in sneetjes, in buchevorm of smeerbaar) en het merk.
Harde, gerijpte kaas is meestal lactose arm. Door het rijpingsproces is de lactose er immers uit gerijpt. Zachte, smeerbare kaassoorten bevatten meestal wel lactose.
Voor de tussensoorten (vb. mozzarella, geitenkaas in buchevorm, …) kan het lactose gehalte (en dus FODMAP gehalte) sterk verschillend zijn van soort tot soort en van merk tot merk.

Om te weten of de kaas al dan niet FODMAP arm is kan je als volgt tewerk gaan:

  1. Staat er op de verpakking ‘Lactose vrij’: dan mag je ervan uit gaan dat de kaas effectief lactose vrij is. Check dan wel nog eens de ingrediëntenlijst zodat je zeker bent dat er ook geen andere FODMAP rijke ingrediënten werden toegevoegd zoals knoflook, honing, ….
  2. Staat dit niet op de verpakking, kijk dan naar het koolhydraatgehalte. Is dit < 1 g koolhydraten voor 100 gram, dan is deze kaassoort bij een normale portiegrootte (20 – 40 g) ook FODMAP arm.

Zeker voor de harde kaassoorten hoef je dus niet noodzakelijk een merk te kiezen waarbij er specifiek vermeld staat dat deze lactosevrij is. De meeste soorten bevatten immers sowieso een laag lactose gehalte.

Hoe komt dit eigenlijk?
Kaas is immers gemaakt van zuursel (melkzuurbacteriën) en stremsel. Het zuursel snoept van de lactose (melksuiker). Het stremsel zorgt ervoor dat de vaste stoffen in de melk samenklonteren. Zo ontstaat de wrongel, de voorloper van de kaas. Hoe langer de kaas dus heeft gerijpt, hoe minder lactose de kaas bevat. In de meeste oude kaassoorten is dan ook geen spoor van lactose meer te bespeuren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Plaats een reactie

Privacy Overzicht
FODMAP - Prikkelbare Darm Syndroom - FODMAPP is uw gids

Deze website maakt gebruik van cookies zodat we je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in jouw browser en voert functies uit zoals jou herkennen wanneer je terugkeert naar onze website. Cookies helpen ons team ook begrijpen welke delen van de website jij het meest interessant en nuttig vindt. Cookies hebben een vervaltermijn naargelang het sessiecookies of permanente cookies betreft. Sessiecookies bevatten informatie die wordt gebruikt binnen je huidige browser-sessie. Deze cookies worden automatisch verwijderd wanneer je jouw browser afsluit. Permanente cookies worden gebruikt om informatie te bewaren tussen verschillende bezoeken aan de website. Deze data stelt de website in staat je te herkennen als terugkerende bezoeker en daardoor dienovereenkomstig te reageren, bijvoorbeeld door jouw taalvoorkeuren op te slaan. De permanente cookies hebben een langere levensduur die wordt bepaald door de website.

Door het uitschakelen van cookies kunnen bepaalde onderdelen van de website niet optimaal werken en kan er van bepaalde functionaliteiten en diensten geen gebruik worden gemaakt. Hier kan je instellen welke cookies je al dan niet wilt inschakelen.

Strikt noodzakelijke cookies

Strikt noodzakelijke cookies moeten te allen tijde zijn ingeschakeld, zodat we jouw voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.

Statistieken

Deze website maakt gebruik van Google Analytics om anonieme informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van de site en de meest populaire pagina's.

Schakel deze cookie in om ons meer inzicht te verschaffen en zo onze website te verbeteren.